Parempaa kahvia kotona
Huippukokki ja kahvin ystävä Kape Aihinen (@aihinenkape) kutsui minut kotiinsa opastamaan uuden Fellow Ode papumyllyn ja Ratio 6 keittimen käytössä. Keskustelu rönsyili kahvista jääkiekkoon ja kesäiseen Hankoon. Jaan tässä samat vinkit myös sinulle.
Kahvilaitteisiin ja erilaisiin välineisiin voi käyttää rutkasti rahaa, mutta se ei valitettavasti ole tae paremmasta kahvista. Laadukkaat laitteet kyllä auttavat asiaa ja mahdollistavat paremmin onnistumisen sekä tasalaatuisuuden, mutta lopulta tärkeintä on itse kahvin laatu. Samalla tavalla myös huippukokit liputtavat tuoreuden ja laadun puolesta, vaikka saattavatkin hifistellä japanilaisilla veitsisarjoilla. Huonosta ei vaan saa hyvää, vaikka vehkeet olisivat parhaat mahdolliset ja viimeisimmät tekniikat olisivat hallussa.
Vinkit parempaan kahviin kotioloissa
1. Raaka-aine
Laadukas kahvi on maultaan pehmeä ja pyöreä. Kahvin alkuperästä riippuen voi sen mausta löytää laajan kirjon vivahteita aina suklaan ja erilaisten pähkinöiden sävyistä marjoihin ja hedelmiin. Omia suosikkimakujani kahveissa ovat ylikypsät mansikat ja marsipaani. Näitäkin makuja löytyy puhtaista, maustamattomista laatukahveista. Kun kahvi on korkealaatuista, ei siihen tarvitse lisätä maitoa tai sokeria kitkeryyden tasoittamiseksi. Eikä huippulaadukasta kahvia voi valmistaa massatuotantona ja kestämättömästi lannoittaen , joten sen nautintoa lisää huomattavasti myös tieto siitä, että on kuluttajana tehnyt vastuullisen valinnan.
2. Mittasuhteet
Tarkan vaa’an hankkimista suosittelen kaikille, sillä kahvimittoja on niin eri kokoisia, ettei koskaan voi olla varma onko lusikan vetoisuus 7 vai 9 grammaa. Hyvää vaakaa voi käyttää kahvinvalmistuksen lisäksi leivonnassa ja ruuanlaitossa, joten se on monikäyttöinen hankinta.
Nyrkkisääntönä on, että käytän 64 grammaa kahvia litraan vettä. Useimmiten valmistan puoli litraa kahvia, joten käytän siihen 32 grammaa papuja. Yleensä punnitsen myös veden, kun otan uuden keittimen käyttöön, sillä eri laitteissa voivat mittamerkinnät vaihdella.
3. Tuoreus
Kahvi on tuoretuote, joka oikeastaan sopisi kaupoissa paremmin hedelmä- ja vihannesosastolle kuin kuiva-ainehyllyyn. Parhaimmillaan kahvi on noin 14 päivän kuluttua paahtamisesta ja noin kahden kuukauden ajan. Kahvi tulee säilyttää omassa pakkauksessaan, suljettavassa astiassa ja huoneenlämmössä. Lämmönvaihtelut, happi ja valo eivät tee hyvää kahvin maulle.
Kahvin tuoreuden lisäksi myös veden tulee olla hanakylmää ja raikasta. Jos minulla on aikainen aamu tiedossa, saatan jauhaa kahvin jo illalla valmiiksi, etten herätä perhettäni kukonlaulun aikaan papuja jauhamalla. Mutta vettä en koskaan täytä valmiiksi keittimeen, sen pitää aina olla tuoretta ja raikasta.
Kahvin tuoreus säilyy parhaiten kun kahvin ostaa papuina ja jauhaa vasta juuri ennen valmistusta. Punnitseminen on tärkeää. Nyrkkisääntö: 64 grammaa kahvia litraan vettä.
4. Hyvät laitteet
Papumylly on ehdoton juttu. Kahvipavun kuori suojaa tuoreutta ja vastajauhetun kahvin tuoksu lisää nautintoa. Itse suosin sähkökäyttöistä myllyä, sillä käsikäyttöiseen saattaa helposti kyllästyä, jos tulee valmistettua enemmän kuin kuppi kerrallaan. Laadukas mylly on nopea, tarkka ja helppokäyttöinen. Tyytyväisyyttä lisää myös se, ettei mylly kuulosta käytettäessä iskuporakoneelta ja muotoilu miellyttää silmää.
Laadukas papumylly jauhaa pavut tarkasti murskaamatta niitä. Oikea jauhatuskarkeus on kaiken A ja O. Liian hienolla jauhatuksella kahvista tulee kitkerää, liian karkeaksi jauhettu kahvi taas ei uutu kunnolla ja jää maultaan laihaksi.
Keittimen tärkeimmät ominaisuudet ovat, että se säilyttää mahdollisimman tasaisesti veden lämpötilan koko uuton ajan ja pystyy levittämään veden suodattimeen niin, että koko kahvimäärä kastuu ja uuttuu tasaisesti. Monet keittimet valuttavat veden keskelle kahvikakkua niin, että reunoilla oleva kahvi jää kuivaksi ja uutto on epätäydellinen. Esiuutto on myös hyvä ominaisuus. Kun vettä annostellaan ensin pieni määrä ja annetaan kahvin sen jälkeen levätä hetki, se pääsee avautumaan ennen varsinaista uuttoa, jolloin siitä irtoaa parhaat maut.
Kahvi säilyy parhaiten ilmatiiviissä termoksessa. Lämpölevy on kahvin pahimpia vihollisia, joten termokseen valmistaminen on parempi vaihtoehto. Kahvia ei pidä säilyttää vaan se kuuluu nauttia heti valmistuksen jälkeen.
5. Lempikuppi
Tämä on tietenkin makuasia ja jokaisella on lempikuppinsa mutta tutkimukset osoittavat, että kahvin maku on paras valkoisesta kupista nautittuna. Tummaksi värjätyssä kupissa kahvi saattaa näyttää liejumaisen ruskealta ja vaikkei kupista oikeasti mitään makua irtoakaan, voi mielikuva olla jotenkin epäpuhdas. Sanotaan, että me maistamme silmillämme ja siksi vähintäänkin kupin sisäpinnan on hyvä olla valkoinen. Myös suutuntuma on tärkeä ja siksi suosinkin itse ohuita kuppeja. Niistä on myös helpommin aistittavissa kahvin lämpötila, jolloin kielenpolttamisen riski pienenee.
Lari Salomaa, Co-Author of Kahvivallankumous (Coffee Matters, Like 2018), Coffee Professional