Paras kahvi tuotetaan käsityönä

Sana erikoiskahvi (engl. Specialty coffee) synnyttää usein mielleyhtymän vaahtoavasta cappuccinosta, jättikokoisessa lasissa tarjoiltavasta caffè lattesta tai espresso macchiatosta. Virallisesti tämä sana kuvaa kuitenkin vain kyseisen kahvin korkeata laatutasoa. Suodatinkahvilaitteella voi siis yhtä hyvin valmistaa erikoiskahvia ja sen voi nauttia isosta kupista mustana tai maidolla.

Kahvien pisteytys laadun arvioimisen välineenä

Kahvit pisteytetään asteikolla 0 – 100. Täydet sata pistettä tarkoittaa täysin virheetöntä kahvia, mikä tietenkin on sula mahdottomuus, sillä kyseessä on luonnontuote. Sitä mukaa kun papuja arvioitaessa löydetään virheitä, pistemäärä laskee. Tällaisia virheitä ovat esimerkiksi suuret kokoerot otannan pavuissa, värivirheet, rikkoutumat ja itikan puremat. 80 pistettä ylittäviä kahveja kutsutaan siis erikoiskahveiksi kun taas alle 80 pisteen jäävät kahvit ovat ”kaupallista laatua” tai ”teollista bulkkia”. 

Mitä väliä pisteytyksellä on ja miten kahvin laatua voi arvioida? 
Kahviteollisuudessa hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Mitä laadukkaampi (eli virheettömämpi) kahvi on, sitä korkeampi hinta siitä maksetaan. Puolen kilon erikoiskahvipakkausta ei kaupan hyllystä löydy alle 10 euron hintaan. Kuluttajan on helppo arvioida kahvin laatua maistamalla sitä. Jos kahvi on kitkerää ja sitä hörpättyä tekee mieli lisätä juomaan maitoa maun pehmentämiseksi, on kyseessä todennäköisesti teollinen bulkkilaatu. Tällainen kahvi kuivattaa suuta ja saa aikaan myös janon tunteen.
Erikoiskahvi taas tuntuu pehmeältä, jopa silkkiseltä. Siinä ei ole kitkeryyttä, eikä sitä ole tarvetta pehmentää lisäämällä maitoa joukkoon.

Erikoiskahvi on vastuullista

Korkealaatuista erikoiskahvia kasvatetaan luonnon ehdoilla, ilmastoa ja maaperää kunnioittaen, monimuotoisen kasvillisuuden sekä muiden maataloustuotteiden seassa. Se on alusta loppuun käsityötä. Erikoiskahvi istutetaan, rikkaruohot kitketään, sato korjataan, kahvimarjat prosessoidaan ja pavut paahdetaan käsityönä. Toki apuna on koneita ja laitteita, mutta laadukkaaseen lopputulokseen päästään vain, jos osaava ja motivoitunut ihminen valvoo kaikkia vaiheita. 

Henkilöresursseja vaativasta käsityön määrästä voi päätellä, että erikoiskahvi on kalliimpaa kuin massatuotettu bulkki, jonka tieltä kaadetaan sademetsää, jotta viljelyprosessin vaiheet pystytään hoitamaan koneellisesti, nopeasti ja tehokkaasti. Korkeata laatua on mahdotonta saavuttaa, elleivät myös viljelmien työntekijät voi hyvin. Heille on mahdollistettava hyvä toimeentulo, terveydenhuolto, koulutus- ja vaikutusmahdollisuudet. Jos nämä asiat eivät toteudu, työntekijät tekevät vain välttämättömän minimin sen sijaan, että ammattiylpeyttä tuntien antaisivat kaikkensa. Sosiaalinen vastuullisuus tuo lopputuotteeseen oman lisähintansa.

Massatuotannon haasteet

Teollisessa kahvintuotannossa ainoana tavoitteena on määrä, kun kauppoihin halutaan halpaa kahvia sisäänheittotuotteeksi. Tällaisia tehdasviljelmiä lannoitetaan kemiallisesti, jotta kasvit kasvaisivat mahdollisimman nopeasti ja tuottaisivat mahdollisimman suuria satoja. Ongelmana on, ettei maaperän anneta levätä, joten se menettää ravinteikkuutensa ja kovettuu, eikä lopulta anna mitään satoa. Maan pehmeä pintakerros liejuuntuu ja ajautuu vesistöihin kemikaaleineen. Kun metsä ja puut on kaadettu kahviviljelmien tieltä, ovat kasvit suorassa auringonpaahteessa. Niitä on siis kasteltava voimakkaasti. Erikoiskahvia taas ei tarvitse kastella lainkaan, sillä se kasvaa suurempien puiden varjossa ja saa juotavakseen pohjakosteutta, jota suurten puiden juuret imevät maan pintaan.

Teollinen kahvintuotanto kiihdyttää osaltaan ilmastonmuutosta. Esimerkiksi osasyynä Brasilian Amazonilla vuosittain riehuville metsäpaloille on se, että bulkkilaatua tuottavat kahvitilat kulottavat sademetsää saadakseen lisää, puista ja muista kasveista ”puhdistettua” viljelyalaa kahvi-istutuksilleen. 

Ostovalinnoilla voimme vaikuttaa

Tällainen kehitys on valitettavan lyhytnäköistä ja kestämätöntä siinä, missä halvan ja lyhytikäisen kodinelektroniikankin valmistus. Niin Ratio kahvilaite kuin Fellow Ode papumyllykin ovat suunniteltuja kestämään aikaa ja käyttöä. Eleetön muotoilu ei mene helposti pois muodista ja laitteet on valmistettu laadukkaista komponenteista. Tarvittaessa laitteita voi huoltaa ja korjata niiden käyttöiän pidentämiseksi, saatavilla on aina varaosia. Lisäksi käytetyt ja tehdaskunnostetut laitteet palautetaan takaisin markkinoille, jotta mahdollisimman vähän kahvilaitteita päätyisi elektroniikkajätteeksi. Ration laadun tae on kahden vuoden tehdastakuu. Suosittelen Ratiota ja Fellowta paitsi niiden upean ulkonäön ja kestävyyden vuoksi myös siksi, että yhdessä ne valmistavat parhaan kupillisen kahvia. Kun maksamme enemmän laadukkaasta ja kestävän kehityksen mukaisesti tuotetusta kahvista, emme toki halua tinkiä myöskään sen valmistuksesta kotioloissa.

Lari SalomaaCo-Author of Kahvivallankumous (Coffee Matters, Like 2018), Coffee Professional